събота, 26 април 2008 г.

Великденски кулинарни изкушения

Домашен Великденски козунак
Продукти:1кг брашно;5-6 яйца (зависи от големината им) 250гр захар; 250мл прясно мляко; 250гр мазнина; 20-30гр мая (прясна); ванилия; 1сл ром; кората на 1 лимон; стафиди;бадеми...
Н­ачин на приготвяне: всички продукти трябва да са със стайна температура - Разбиват се яйцата+захарата+пряс­ното мляко+ванилията+рома­+кората от лимона. Брашното се пресява и се прави кладенче. Маята се разтваря с 2-3сл прясното мляко+2-3сл захар и се остава да втасва, когато е готова се изсипва при брашното+разбитата яйчено-млечна смес и почва да се меси като се топят ръцете в стопената мазнина докато тестото поеме цялата мазнина.Оставя се да втаса, слагат се стафиди, бадеми или каквото искате. Пече се в предварително загрята гореща фурна, която се намалява на 180 градуса.
Честито Възкресение Христово!



Рецепта: Салата "Лютика"
Продукти: 1 кг домати, 1-2 краставици, 1 кг печени червени чушки, 2-3 скалидки чесън, олио, оцет и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Нарязвате зеленчуците. Тънкостта е в приготвянето на заливката: Чесъна със солта го счуквате в хаванче, после сипвате олиото и бъркате докато се получи пастообразна смес, слагате и оцета като продължавате да бъркате, с така получения сос заливате нарязаните зеленчуци.



Рецепта: Агнешко с картофи и пресен лук
Продукти: 2кг агнешко месо, 2кг картофи, 10 връзки пресен лук, сол, олио, масло, червен пипер
Начин на приготвяне: в тава, за предпочитане дълбока, на дъното се слага лука, картофите, отгоре агнешкото намазано добре с масло, сол и червен пипер, покрива се Al фолио и се пече – 3 часа, маха се фолиото и се запича, за да се получи коричка!
Консумира се вино или бира.



Още рецепти в галерия: Рецепти (готварство, коктейли)

Няма коментари: